Dnia 11 października bieżącego roku już po raz osiemnasty obchodzono Światowy Dzień Jaja, organizowany tradycyjnie co roku w drugi piątek października.
Celem organizowanych corocznie przez Międzynarodową Komisję ds. Jaj obchodów jest promocja spożywania jaj. W działania te zaangażowani są przede wszystkim producenci jaj oraz ich przetwórcy, ale także firmy i organizacje branżowe.
Istotą Światowego Dnia Jaja jest przekazanie wyjątkowych, naturalnych zalet odżywczych jaj, obalenie mitów o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach oraz przekazanie konsumentom wyników najnowszych badań naukowych.
W związku z tegorocznymi obchodami, we Francji 400 tys. jaj zostało przekazanych na cele charytatywne. Wznowiono również akcję promującą francuski sektor jaj.
W sierpniu bieżącego roku francuscy producenci jaj z Bretanii protestowali przeciwko niskim cenom jaj i rosnącym kosztom ich produkcji. Spadek cen był przyczyną nadpodaży wywołanej zwiększeniem produkcji w 2013 roku po ubiegłorocznej obniżce.
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, akcja promocyjna i charytatywna jest częścią planu wsparcia dla miejscowych producentów, zaproponowanego przez francuskie ministerstwo rolnictwa.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu