| Autor: redakcja1

Światowa produkcja mięsa kurzego

Szacuje się, że światowa produkcja mięsa kurzego odnotuje dalszy umiarkowany wzrost, co będzie spowodowane nadal rosnącym globalnym popytem na konkurencyjne cenowo mięso drobiowe.

Światowa produkcja mięsa kurzego
Według prognozy USDA światowa produkcja mięsa kurzego zwiększy się o 0,4% do 102,3 mln ton. Równocześnie konsumpcja wzrośnie prawdopodobnie o 0,6% i osiągnie 99,9 mln ton.

Wśród czołowych światowych producentów w największym stopniu zwiększy się produkcja drobiarska w Brazylii o 3%. W USA przewidywany jest wzrost o 0,6%, podczas gdy w Chinach nie ulegnie ona zmianie.

Czynnikiem ryzyka dla rynku globalnego będzie znaczne prawdopodobieństwo występowania ognisk grypy ptaków, zwłaszcza w tych częściach globu, w których skoncentrowana jest produkcja, co może destabilizować sytuację podażowo-popytową w niektórych regionach świata.


Tagi:
źródło: