Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Rozrzutnik obornika SIPMA RO 600 ZEFIR
2013-06-19 -
Ciągnik LAMBORGHINI R.1 35 – 45 – 55
2011-06-29 -
Zetor ładowacz czołowy ZX
2016-03-02 -
Zaczepy transportowe do wózków widłowych
2020-04-28
Wzrost produkcji kurcząt brojlerów przyczynił się do spadków cen
Według Agra Europe, wzrost produkcji kurcząt brojlerów w Polsce i w pozostałych krajach UE przyczynił się do spadków cen żywca notowanych obecnie na rynku wspólnotowym.
Ceny żywca drobiowego poniżej średniej pięcioletniej
Jak podaje Agra Europe, zwyżka produkcji kurcząt brojlerów w Polsce i w pozostałych krajach UE przyczyniła się do obniżenia cen żywca notowanych aktualnie na rynku wspólnotowym. Według KE, w tygodniu 16-22.11.2015 r. ceny żywca wynoszą 182,63 EUR/100 kg, tj. o 1,3 proc. mniej w skali roku. Ceny żywca są też poniżej przeciętnej ceny z ostatnich pięciu lat.
Na obecną sytuację duży wpływ ma słabnący eksport mięsa drobiowego na rynki trzecie i zwiększenie się produkcji drobiu, które ma miejsce w wielu krajach członkowskich. KE przewiduje, że w br. w UE zostanie wytworzone o 3,5 proc. więcej mięsa kurcząt brojlerów niż to miało miejsce przed rokiem. Ta dynamika zwyżkowa prawdopodobnie nieco spowolni w 2016 r., jednak tempo nadal pozostanie wysokie, 1,9 proc. w skali roku.
Rośnie znaczenie Polski
Agra Europe wskazuje też na coraz silniejszą pozycję Polski, gdzie w 2015 r. przewidywany jest 11 proc. zwyżka produkcji kurcząt brojlerów, a w 2016 r. uczestnicy rynku oczekują wyhamowania trendu wzrostowego do 5 proc. w skali roku. Polska tym samym umacnia swoją pozycję jako lidera produkcji kurcząt brojlerów w UE.
Jak wskazuje Bank BGŻ BNP Paribas, sektor drobiu, w tym przede wszystkim kurcząt brojlerów, prężnie rozwija się również w Hiszpanii i Francji, gdzie w br. kontyngent produkcji powinien być wyższy odpowiednio o 4,5 i 3 proc. w 2015 r. Pozostali ważni gracze także stopniowo rozbudowują sektor drobiu. Dynamika wzrostu produkcji notowana w tych krajach jest jednak znacznie niższa, a 1 proc. zwyżki w br. Obserwowane są w Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoszech.