| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji kurcząt brojlerów przyczynił się do spadków cen

Według Agra Europe, wzrost produkcji kurcząt brojlerów w Polsce i w pozostałych krajach UE przyczynił się do spadków cen żywca notowanych obecnie na rynku wspólnotowym.

Wzrost produkcji kurcząt brojlerów przyczynił się do spadków cen

Ceny żywca drobiowego poniżej średniej pięcioletniej

Jak podaje Agra Europe, zwyżka produkcji kurcząt brojlerów w Polsce i w pozostałych krajach UE przyczyniła się do obniżenia cen żywca notowanych aktualnie na rynku wspólnotowym. Według KE, w tygodniu 16-22.11.2015 r. ceny żywca wynoszą 182,63 EUR/100 kg, tj. o 1,3 proc. mniej w skali roku. Ceny żywca są też poniżej przeciętnej ceny z ostatnich pięciu lat.

Na obecną sytuację duży wpływ ma słabnący eksport mięsa drobiowego na rynki trzecie i zwiększenie się produkcji drobiu, które ma miejsce w wielu krajach członkowskich. KE przewiduje, że w br. w UE zostanie wytworzone o 3,5 proc. więcej mięsa kurcząt brojlerów niż to miało miejsce przed rokiem. Ta dynamika zwyżkowa prawdopodobnie nieco spowolni w 2016 r., jednak tempo nadal pozostanie wysokie,  1,9 proc. w skali roku.

Rośnie znaczenie Polski

Agra Europe wskazuje też na coraz silniejszą pozycję Polski, gdzie w 2015 r. przewidywany jest 11 proc. zwyżka produkcji kurcząt brojlerów, a w 2016 r. uczestnicy rynku oczekują wyhamowania trendu wzrostowego do 5 proc. w skali roku. Polska tym samym umacnia swoją pozycję jako lidera produkcji kurcząt brojlerów w UE. 

Jak wskazuje Bank BGŻ BNP Paribas, sektor drobiu, w tym przede wszystkim kurcząt brojlerów, prężnie rozwija się również w Hiszpanii i Francji, gdzie w br. kontyngent produkcji powinien być wyższy odpowiednio o 4,5 i 3 proc. w 2015 r. Pozostali ważni gracze także stopniowo rozbudowują sektor drobiu. Dynamika wzrostu produkcji notowana w tych krajach jest jednak znacznie niższa, a 1 proc. zwyżki w br. Obserwowane są w Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoszech.



Tagi:
źródło: