Według danych, w okresie od stycznia do marca bieżącego roku poza unijne granice wysłano 346,6 tysiąca ton żywca, mięsa, podrobów oraz przetworów drobiowych, czyli o 12 procent więcej niż rok temu.
W tym czasie wobec zeszłego roku, o 12 procent zwiększył się wolumen eksportowy mięsa drobiowego i jego przetworów. Niestety w omawianym okresie, o 13 procent został obniżony kontyngent wysyłkowy żywca.
Głównym importerem drobiu pochodzącego z Unii Europejskiej był Hongkong, który sprowadził 47 tysięcy ton. Zaraz za nim znalazła się RPA z ilością 38 tysięcy ton, potem Arabia Saudyjska – 34 tysiące ton, Benin – 28 tysięcy ton, Rosja – 22 tysiące ton oraz Ukraina – 19 tysięcy ton.
W omawianym przedziale czasowym, największe ilości unijnego drobiu eksportowali Brytyjczycy, Francuzi, Holendrzy, Niemcy oraz Polacy.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU Foto: Gospodarz.pl