Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Rekordowy wolumen wstawień kurcząt brojlerów
Jak wynika z informacji podanych przez GUS w sierpniu br. odnotowano rekordowy wolumen wstawień kurcząt brojlerów, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln i wyniósł 100,2 mln sztuk., czyli o 16% więcej, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Tym samym świadczy to o dynamicznym rozwoju branży drobiarskiej.
Według danych MRIRW pomimo relatywnie niskich cen skupu, które w czwartym tygodniu września (19-25.09) wyniosły średnio 3,37 PLN/t, czyli o 5% mniej niż przed rokiem, produkcja mięsa drobiowego prawdopodobnie nadal jest opłacalna.
Eksperci Banku BGŻ BNP Paribas podają, że polskie mięso drobiowe staje się coraz bardziej popularne zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym. Z danych GUS wynika, że spożycie drobiu w polskim gospodarstwie domowym systematycznie wzrasta i w 2015 r. wyniosło 18,36 kg/os. Dodatkowo popyt wewnętrzny na mięso drobiowe wspierany jest również przez wyższe ceny mięsa wieprzowego. W czwartym tygodniu września za kilogram żywca wieprzowego płacono 5,50 PLN, czyli więcej o 18,5% niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. W związku z tym relacja ceny kilograma żywca kurcząt brojlerów do kilograma żywca wieprzowego w analizowanym okresie wyniosła 0,61 wobec 0,77 w odpowiednim okresie poprzedniego roku.
Wzrasta sprzedaż polskiego mięsa drobiowego informuje MRiRW już w pierwszych siedmiu miesiącach br. łącznie wyeksportowaliśmy blisko 543 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), czyli o 15 więcej niż w tym samym okresie 2015 r.
Głównymi odbiorcami polskiego mięsa drobiowego w dalszym ciągu pozostają Niemcy, Wielka Brytania i Francja. Warto podkreślić, że eksport do tych krajów w sumie stanowił ponad jedną trzecią wolumenu eksportu w tym czasie. Ponadto wzrost wysyłek do Wielkiej Brytanii w ujęciu rocznym wyniósł 23%, zaś w przypadku Niemiec 18%.