Ceny drobiu w Polsce
Jak wynika z danych GUS we wrześniu 2016 r. średnia cena żywca drobiowego w Polsce wyniosła 3,72 zł/kg i była o 8% niższa niż przed rokiem. Na mniejszym poziomie kształtują się zarówno ceny kurcząt, jak i indyków. Według danych z zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW we wrześniu 2016 r. kurczęta brojlery skupowano po 3,38 zł/kg, a więc o 7% taniej niż przed rokiem. Ceny skupu indyków ukształtowały się na poziomie 4,85 zł/kg i były o 17% niższe niż rok wcześniej.
Tuszki kurcząt we wrześniu 2016 r. sprzedawano po 5,10 zł/kg, tj. o 8% taniej niż rok wcześniej. Krajowe tuszki kurcząt są jednymi z najtańszych w Unii Europejskiej. Przeciętna krajowa cena sprzedaży tuszek kurcząt we wrześniu 2016 r. wyrażona w walucie unijnej wyniosła 119,34 EUR/100 kg i była o 57 EUR/100 kg mniejsza od średniej ceny w UE wynoszącej 176,58 EUR/100 kg. W ciągu ostatniego roku średnie miesięczne ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Polsce były o 45–65 EUR/100 kg niższe od średnich cen w Unii Europejskiej. Świadczy to o utrzymywaniu znacznej przewagi cenowej polskiego drobiu na rynku unijnym.
Na skutek rosnącej produkcji na rynku krajowym, unijnym i światowym, ceny skupu kurcząt brojlerów do końca 2016 r. będą kształtować się na stosunkowo niskim poziomie. Niski poziom cen utrzyma się również w pierwszym kwartale 2017 r.
Uwzględniając aktualną i przewidywaną sytuację podażowo-popytową, Zespół Ekspertów Agencji Rynku Rolnego ocenił, że ś rednie ceny kurcząt w skupie mogą przedstawiać się następująco:
-
w grudniu 2016 r.: 3,20-3,40 zł/kg,
-
w marcu 2017 r.: 3,30-3,50 zł/kg.