W pierwszej połowie 2016 r. produkcja żywca drobiowego wyniosła ponad 1,6 mln ton - 1,1 mln ton mpc. i była o 18% większa niż w roku poprzednim.
Produkcja drobiu w Polsce
Wzrost produkcji w 2016 r. podobnie jak w latach poprzednich, wynika przede wszystkim z korzystnych dla producentów drobiu stosunku cen żywca do pasz. Utrzymująca się opłacalność chowu powoduje, że w kraju postępuje proces inwestowania w nowe fermy drobiu.
Czynnikiem sprzyjającym rozwojowi krajowej produkcji drobiarskiej jest także możliwość zwiększania sprzedaży zagranicznej. Przewiduje się, że w drugim półroczu 2016 r. produkcja drobiu może być o 16% wyższa niż rok wcześniej. Łącznie w 2016 r. produkcja żywca drobiowego prawdopodobnie wyniesie 3,3 mln ton - 2,3 mln ton mpc. i będzie o 17% większa niż w roku 2015.
W pierwszej połowie 2017 r. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji drobiu, ale dynamika zwyżki będzie wolniejsza niż w analogicznym okresie roku 2016. Przyczyną mniej dynamicznego wzrostu produkcji będzie niski poziom cen drobiu.
W latach 2016–2017 również w całej UE przewidywany jest wzrost produkcji drobiarskiej. Zgodnie z prognozą KE z października 2016 r. dynamika wzrostu produkcji mięsa drobiowego w UE w 2016 r. będzie nieco większa niż w roku 2015. W 2017 r. tempo wzrostu produkcji może ulec ograniczeniu.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl