Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Mocznik
2011-05-08 -
Kosiarko-rozdrabniarka Kverneland FM
2014-10-17 -
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Sadowniczy 350 L
2013-12-04 -
Kosiarki-rozdrabniacz jedno-wirnikowy
2013-03-29 -
Pokrywa ochronna dla szlifierki WG2051
2014-08-05
Wysoka produkcja i konsumpcja drobiu
Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły we wrześniu 2015 r. 172 tys. ton mięsa drobiowego, a więc więcej o 4,2% niż przed miesiącem i o 0,6% niż przed rokiem - poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja mięsa drobiowego
Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach wzrosła w okresie dziewięciu miesięcy br. o 112 tys. ton, czyli o 7,8% w porównaniu z takim samym czasem przed rokiem i wyniosła 1544 tys. ton.
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że w pierwszym kwartale 2015 r. spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych było o 3,4% wyższe niż przed rokiem, a wędlin drobiowych o 10% niższe. Przyczyniły się do tego zmiany cen detalicznych produktów drobiarskich.
W drugim kwartale konsumpcja bezpośrednia mięsa drobiowego była taka sama jak w roku wcześniejszym, ale o 2% mniejsza niż w pierwszych trzech miesiącach tego roku. Spożycie wędlin drobiowych zmalało o 5,5% zarówno w stosunku do poprzedniego roku, jak i do poprzedniego kwartału.
