Pierwszym wydarzeniem tego dnia była konferencja prasowa w Wydziale Promocji Handlu i Inwestycji Konsulatu Generalnego Rzeczypospolitej Polskiej, podczas której prezentowane były założenia i charakter programu informacyjnego „Nowa Jakość w drobiarstwie”. Podczas konferencji, dziennikarze mogli zapoznać się z zasadami Programu. Wśród prelegentów z Polski znaleźli się: koordynator projektu, Tomasz Sandomierski oraz Paweł Zambrzycki, Zastępca Dyrektora Biura Promocji w Agencji Rynku Rolnego. Szczególne uznanie w oczach przybyłych zdobył film informacyjny o systemie QAFP.
Uczestnicy dyskusji, która odbyła się w ramach spotkania, podkreślali konieczność przeprowadzenia szerokiej akcji edukacyjnej dotyczącej warunków produkcji w drobiarstwie, gdyż w Niemczech, podobnie jak w Polsce, w mediach natrafić można głównie na negatywne informacje utrwalające fałszywy obraz całej branży.
Na zakończenie konferencji zaprezentowano pokaz kulinarny w wykonaniu znanego krakowskiego szefa kuchni – Marka Widomskiego – a przygotowane przez niego dania, takie jak gęś faszerowana po polsku, gęsi cymes, carpaccio z piersi oraz smalczyk z cebulką i jabłkami potwierdziły opinie o znakomitym smaku produkowanej w systemie QAFP gęsiny. Konferencję prasową i pokaz kulinarny prowadziła znana podróżniczka i dziennikarka stacji WDR, Tamina Kallert, która z wdziękiem połączyła zalety gęsiego mięsa z kwestiami technicznymi systemu.
Wieczorem tego samego dnia, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wydała wspólnie z Konsulatem Generalnym RP w Kolonii przyjęcie dla stu gości, wśród których znaleźli się między innymi Przewodnicząca Parlamentu Nadrenii, Carina Gödecke, Minister Rządu Nadrenii ds. Gospodarczych, szefowie firm, dziennikarze i przedstawiciele świata kultury. Sala bardzo pozytywnie odniosła się do wystąpienia Prezesa KRD, Rajmunda Paczkowskiego, który zakończył je toastem za powodzenie niemieckich konsumentów... w trosce o producentów gęsiny!
Współpraca z Konsulatem i Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji RP, oraz osobisty udział w imprezach promujących Konsul Generalnej Róży Kozłowskiej, a także Konsula Stanisława Hebdy, skutkowały wydarzeniami, na których trwałe efekty na pewno nie trzeba będzie długo czekać. Dzięki obecności gości z branży gęsiej nawiązano wiele nowych kontaktów z partnerami niemieckimi i utrwalono obraz wysokiej jakości mięsa gęsiego.