Na unijnym rynku za tuszki patroszone z szyjami można było otrzymać 190,3 euro za 100 kilogramów, czyli o 2 procent więcej niż w poprzednim miesiącu oraz o 0,5 procenta więcej niż rok temu.
Największy wzrost odnotowano w przypadku Bułgarii, gdzie mięso z kurcząt podrożało o 17 procent, we Włoszech o 12 procent, w Portugalii – 6 procent i na Węgrzech również 6 procent. Z kolei w Hiszpanii, Szwecji, Rumunii, na Cyprze oraz Malcie odnotowano minimalny spadek.
Niemniej jednak, polskie tuszki podrożały o 3 procent do 140 euro za 100 kilogramów, chociaż razem z brytyjskimi są wśród najtańszych w Unii Europejskiej, bo stanowią blisko 75 procent średniej unijnej stawki. Natomiast na Cyprze, w Finlandii oraz Niemczech za 100 kilogramów należy zapłacić 250-260 euro.
Wzrost cen spowodowany jest większym popytem na rynku wewnętrznym oraz wzrostem zapotrzebowania na eksport, a także drogą wieprzowiną i wysokimi cenami pasz.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl