W 2019 r. za granicę sprzedano 1,8 mln ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek za 3,1 mld EUR - 13,1 mld zł.
W porównaniu z 2018 r. kontyngent wysyłki asortymentu drobiowego zwiększył się o 11%, a jego wartość - o 10%. Jednocześnie do kraju sprowadzono 186 tys. ton produktów drobiowych za 324 mln EUR - 1,4 mld zł, odpowiednio o 10% i 3% więcej niż przed rokiem.
W strukturze asortymentowej eksportu produktów drobiowych z Polski 93% udział stanowiło mięso 1,453 mln ton w wadze produktu. Najważniejszymi importerami mięsa drobiowego z Polski były kraje UE - 71% udziału w eksporcie – 1,033 mln ton, m.in. Niemcy z 223 tys. ton i 15%, Wielka Brytania i Niderlandy - odpowiednio 122 tys. ton i 117 tys. ton i po 8% oraz Francja - 91 tys. ton i 6%, a spoza UE – Ukraina - 95 tys. ton i 7% i RPA - 51 tys. ton i 3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl