W 2016 r. za granicę wyeksportowano ponad 1,2 mln ton drobiu, czyli o 19% więcej niż w roku 2015.
Wzrost dostaw na rynki zagraniczne w 2016 r. wynikał głównie z konkurencyjności cenowej i jakościowej polskiego drobiu w stosunku do oferty pozostałych unijnych eksporterów. Pod koniec 2016 r. na terenie kraju wystąpiły ogniska grypy ptaków, co skutkowało wprowadzeniem przez niektóre kraje obostrzeń na import asortymentu drobiowego z całego obszaru lub z niektórych regionów Polski. Ograniczenia te przyczyniły się do spowolnienia dynamiki zwyżki wywozu w 2017 r. Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2017 r. z Polski wysłano 525 tys. ton asortymentu drobiowego, tj. o 7% więcej niż rok wcześniej. W tym okresie mięsa kurzego wyeksportowano 405 tys. ton, a zatem o 13% więcej niż rok wcześniej, a mięsa indyczego 78 tys. ton, czyli o 15% mniej niż rok wcześniej.
Szacuje się, że w całym 2017 r. tempo zwyżki wywozu wyniesie 12%, a więc będzie wolniejsze niż w roku 2016 i 2015. Ostateczne wyniki krajowej wysyłki drobiu w 2017 r. będą uzależnione m.in. od przywrócenia możliwości sprzedaży polskiego drobiu na rynki państw trzecich, które wprowadziły ograniczenia na import z Polski. Prowzrostowo na sprzedaż zagraniczną, podobnie jak w latach poprzednich, będzie oddziaływać konkurencyjność cenowa polskiego drobiu na rynku unijnym.
Przywóz drobiu do Polski w 2016 r. wyniósł 139 tys. ton i był o 16% większy niż w roku poprzednim. W roku 2017 prognozowany jest dalszy 3% wzrost zakupu drobiu.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl