Wstępne szacunki wskazują, że równie korzystnie kształtował się wywóz w samym wrześniu, kiedy to zarejestrowano wysoki eksport na poziomie 19 204 ton. W tym czasie przeciętna wartość jednej tony jaj wyniosła 953 euro. Była ona zatem o 297 euro/tonę niższa niż w 2012 r.
W omawianym okresie, najwięcej jaj z Polski trafiło na rynek unijny, przy czym jedna trzecia jaj przeznaczonych do państw członkowskich został sprzedana do Holandii – 46 295 ton za łączna wartość 39 879 tys. euro. Warto zauważyć, iż eksport do tego kraju w bieżącym roku wzrósł już o 47% w porównaniu do doku ubiegłego. Z kolei mniejszy wywóz zanotowano na rynek dotychczasowego lidera w imporcie jaj – Niemiec, dokąd trafiło 35 570 ton.
Podobnie jak w poprzednich miesiącach, udział wywozu do krajów trzecich w eksporcie ogółem waha się na poziomie 3%. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy bieżącego roku wielkość eksportu poza Unię Europejską wyniósł 4 411 ton. Według ekspertów KIPDiP, pogłębił się spadek sprzedaży do Szwajcarii – o 15,3% w relacji rocznej do poziomu 1 925 ton. Spore ilości polskich jaj trafiły natomiast do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, gdzie wywieziono 1 029 ton jaj w skorupkach. W przypadku pozostałych większych odbiorców: Białorusi, Rosji i Chin odnotowano wywóz na poziomie: 568 ton, 308 ton i 392 ton odpowiednio.
W okresie od stycznia do końca września wzrósł również import jaj do Polski, który ukształtował się na poziomie 14 924 ton i był o 39% wyższy niż w analogicznym okresie 2012 roku. Tradycyjnie 70% jaj sprowadzono od dwóch największych dostawców: Holandii – 5 272 ton i Niemiec – 4 846 ton.