W pierwszych czterech miesiącach 2017 r. sprzedano za granice o 25% mniej jaj w skorupkach, ale o 7,1% więcej przetworów z jaj niż w 2016 r. Spadek eksportu jaj świeżych to w dużym stopniu wynik grypy ptaków. Niektórzy importerzy nie objęli z kolei restrykcjami produktów poddanych obróbce termicznej, stąd zwyżka wysyłki przetworów z jaj. Zakup jaj świeżych zwiększył się o ok. 26%, a przetworzonych o 43,8%.
Według Grzegorza Dybowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu 2016 r. bezpośrednia konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych wyniosła 11,7 szt. na mieszkańca, a więc była mniejsza o 2,4% niż w porównywalnym czasie 2015 r. W okresie trzech kwartałów 2016 r. w sumie miesięczna spożycie bezpośrednie jaj wzrosło w skali roku o 0,3%.
W czwartym kwartale konsumpcja bezpośrednia była o 0,7% niższa niż przed rokiem, ale w całym 2016 r. nie uległa zmianie w porównaniu z rokiem poprzednim. Jest to jednak poziom o 2,2% niższy niż w 2014 r.