Import jaj w skorupkach był o 20,8% niższy, a przetworów z jaj o ponad 38% wyższy w porównaniu z takim samym czasem 2017 r. We wrześniu 2018 r. sprzedaż zagraniczna jaj w skorupkach wzrosła o 13,2% w relacji miesiąca, ale była o 54,3% mniejsza niż przed rokiem.
Wywóz przetworów z jaj zmniejszył się o 8,6% w odniesieniu do sierpnia minionego roku, jak i do września 2017 r. Z kolei import przetworów jajecznych zwiększył się we wrześniu br. aż o 93,4% w porównaniu z wrześniem poprzedniego roku, choć w ujęciu do sierpnia był o 8,8% niższy. Przywóz jaj świeżych zmalał o 13,2% w stosunku do sierpnia br. i o 5,7% w skali roku.
W 2017 r. miesięczne spożycie jaj na jedną osobę w gospodarstwach domowych wyniosła 11,42 szt., tzn. była o 2,9% mniejsza niż w 2016 r. Był to wynik silnej zwyżki cen detalicznych jaj w czwartym kwartale 2017 r. W pierwszym kwartale 2018 r., bezpośrednia konsumpcja jaj zmniejszyła się do 12,15 szt., czyli o 3,6% w stosunku do porównywalnego okresu przed rokiem.
W drugim kwartale wyniosła 10,03 szt. i była mniejsza o 17,5% niż w pierwszych trzech miesiącach br. i o 16,8% niż w drugim kwartale 2017 r.
W pierwszej połowie 2018 r. miesięczne spożycie jaj na osobę w gospodarstwach domowych wyniosło 11,09 szt. i było niższe o 10% niż przed rokiem.
Ceny jaj w handlu detalicznym pozostają wysokie. Można więc przewidywać, że w minionym roku zniżkowy trend ich spożycia w gospodarstwach domowych utrzyma się.