Od początku 2021 r., w związku z pojawianiem się nowych ognisk grypy ptaków na terenie Unii Europejskiej i zamknięciem dla unijnego eksportu części pozaunijnych rynków zbytu, wysyłka produktów drobiowych z UE jest ograniczona.
W okresie styczeń–kwiecień 2021 r. kraje członkowskie wysłały na rynki krajów trzecich 488 tys. ton mięsa drobiowego, czyli mniej o 10% niż rok wcześniej. Najważniejszym kierunkiem wywozu tego asortymentu były: Ghana - 86 tys. ton, Ukraina - 49 tys. ton i Kongo - 34 tys. ton.
Niższy był także import drobiu do UE. Według danych KE w okresie pierwszych czterech miesięcy 2021 r. Unia Europejska sprowadziła 142 tys. ton mięsa drobiowego, tj. mniej o 19% niż w porównywalnym okresie 2020 r. Drób na teren UE sprowadzany był głownie z Brazylii - 74 tys. ton, a zatem o 4% mniej niż przed rokiem i Tajlandii o 8% do 46 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl