Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich. W 2015 r. poziom wytwarzania wyniósł 110,7 tys. ton i był o 11% większy niż w 2014 r.
Rynek drobiu na Litwie
W 2016 r. spodziewany jest dalsza zwyżka produkcji o 7% z uwagi na sprzyjające ceny pasz, zwiększone spożycie wewnętrzne i eksport. Mięso drobiu dominuje w litewskiej produkcji mięsa ogółem z 42% udziałem w 2015 r. i poziomem samowystarczalności - 120%. Najwięksi producenci i przetwórcy drobiu na Litwie to firma Vilnius i Kaisiadorys - 75% udziału w rynku oraz firma Nematekas.
Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, Litwa jest eksporterem netto mięsa drobiu, w 2015 r. wywóz wyniósł 52,2 tys. ton i były o 8% większy niż w 2014 r., co stanowiło prawie połowę krajowej produkcji. W obrębie pierwszych trzech kwartałów br. wolumen eksportu wzrósł o 2%, a jego wartość sięgnęła 87 mln USD. Głównymi odbiorcami unijnymi były Holandia i Łotwa, a spoza UE – Ukraina, Wietnam i Hongkong. Import mięsa drobiu w 2015 r. wyniósł 44,3 tys. ton i był o 22% niższy niż w 2014 r. z uwagi na wyższą produkcję krajową. Największym dostawcą była Polska z 70% udziałem w całkowitym przywozie.
W strukturze towarowej przeważały elementy i podroby kurcząt do dalszego przetwórstwa. Średnie spożycie mięsa drobiu na Litwie sięgnęło 29 kg na jednego mieszkańca i w skali roku wzrosło o 11%, a w ciągu ostatniej dekady zwiększyło się dwukrotnie. Produkcja jaj na Litwie w 2015 r. wyniosła 786 mln szt. i była o 2% mniejsza niż rok wcześniej. Średnie spożycie jaj to 275 szt. na jednego mieszkańca i w trakcie roku nie uległo zmianie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. FAS/USDA Gain Report z dn. 17.11.16 foto:
sxc.hu