Eksport drobiu z Polski
Wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 18% do 951 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 20% do ok. 1,936 mld EUR. Średnia jednostkowa wartość wywozu była o 1,6% wyższa w skali roku i wyniosła 2,04 EUR/kg. Jak zauważa FAMMU/FAPA, największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 18% do ok. 840 tys. ton, a wartość wzrosła o 20% do 1,638 mld EUR. Bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen wzrósł o 23% do 81 tys. ton, a wartość zwiększyła się o jedną czwartą do 221 mln EUR.
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były Hongkong i Benin, a także Chiny, gdzie wartość sprzedaży wzrosła w ciągu roku prawie trzykrotnie. Na rynek chiński wysyłaliśmy głównie mrożone elementy kurcząt i indyków: skrzydła, nogi i podudzia. Do Rosji nie eksportowaliśmy w ogóle mięsa drobiowego, z uwagi na embargo wprowadzone w sierpniu 2014 r. Zwiększyła się natomiast o jedną czwartą wartość wywozu na Ukrainę.
Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski w 2015 . wzrósł o 3% do 25 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 6% do 73 mln EUR. W handlu żywcem drobiu od lat odnotowujemy jednak ujemne saldo (-76 mln EUR). Niemcy pozostały największym odbiorcą żywca z drobiu z Polski, jednak wartość wysyłek spadła jednak o 7% do 28,7 mln EUR. Wzrosła natomiast sprzedaż na rynki wschodnie – na Ukrainę (+7%), do Rosji (+4%) i na Białoruś (+49%).
Import drobiu do Polski
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2015 r. wyniosła 144,8 tys. ton i była o 6% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 5% do 239,9 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 4% wartościowo do 149,7 mln EUR.
Najważniejszymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego obniżyła się o 8% do 34,6 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 13% do 61,4 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa drobiu pochodziła z Niemiec, Słowacji, Wielkiej Brytanii i Węgier. W 2015 r. zmalał o 5% przywóz przetworów drobiowych do Polski. Głównymi rynkami zakupów były również państwa UE, z Austrią, Niemcami i Węgrami na czele.