Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej z października br. w pierwszej połowie 2024 r. wzrosty produkcji unijnego drobiu odnotowano w prawie każdym kraju UE, a największe we Francji, na Węgrzech i w Polsce.
W Unii Europejskiej w 2024 r. produkcja mięsa drobiowego prawdopodobnie wyniesie 13,9 mln ton, czyli więcej o 4% niż w 2023 r. W 2025 r. przewidywany jest dalszy wzrost unijnej produkcji drobiu o 0,9% do 14,05 mln ton.
Od marca br. na rynku unijnym utrzymywał się umiarkowany trend wzrostowy średnich tygodniowych cen tuszek kurcząt. Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE wyniosła 279,90 EUR/100 kg i była podobna do uzyskanej miesiąc wcześniej oraz wyższa o 7% niż przed rokiem.
Od początku 2024 r. średnie ceny kurcząt brojlerów w Polsce kształtowały się na poziomie o 65-90 EUR/100 kg, a więc niższym od średniej ceny w UE. W związku z tym, cena tuszek kurcząt w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 200,55 EUR/100 kg i była niższa o blisko 80 EUR/100 kg od średniej ceny w UE oraz najniższa wśród krajów członkowskich.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl