W Polsce dzień św. Marcina kojarzy się z wypiekanymi w Poznaniu rogalami, ale tradycyjną i obowiązkową potrawą tego dnia jest właśnie gęsina. Związane jest to z wyborem św. Marcina na biskupa. Kiedy pierwsi chrześcijanie chcieli powierzyć mu tę rolę, ten nie chcąc przyjąć ważnej funkcji, ukrył się w jednym z pomieszczeń gospodarskich. Mimo kryjówki został jednak biskupem, ponieważ zdradziło go… gęganie gęsi zamkniętych razem z nim w pomieszczeniu. Na pamiątkę tego zdarzenia do dziś w Niemczech 11 listopada podaje się pieczone gęsi. Nasi zachodni sąsiedzi traktują gęsinę jako wyjątkowy przysmak. Jej spożycie jest wysokie zwłaszcza pomiędzy dniem św. Marcina a Bożym Narodzeniem. Podstawą konsumpcji niemieckiej są gęsi z Polski, eksportujemy ich około 18-20 tys. ton rocznie (dane Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich z kwietnia 2012 r. oraz FAMMU/FAPA). W naszym kraju zjadamy jej stosunkowo niewiele, choć jeszcze nie tak dawno na wsiach w dniu św. Marcina obowiązkowo podawana była pieczona gęś jako symbol urodzaju i udanych zbiorów. Dzień ten był symbolicznym końcem pracy na polu i początkiem okresu zimowego.
W Polsce od kilku lat panuje moda na gęsinę. Polacy coraz częściej doceniają jej niezwykłe walory smakowe. Producenci drobiu stawiając na wysokie standardy, stale podnoszą jakość i wprowadzają restrykcyjne kontrole na każdym etapie jej produkcji. Mięso gęsi z certyfikatem QAFP jest mięsem przygotowanym zgodnie z rygorystycznymi wymogami sytemu jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products – System Gwarantowanej Jakości Żywności). Na jego smak i dobrą jakość znaczący wpływ ma sposób żywienia gęsi, a właściwe żywienie drobiu jest szczególnie ważnym elementem systemu QAFP. Tucz młodych kurcząt, indyków i gęsi prowadzony jest na fermach pod nadzorem lekarza weterynarii, podobnie jak produkcje mieszanek paszowych. Co szczególnie istotne, producenci QAFP nigdy nie dodają do paszy antybiotyków, hormonów ani stymulatorów wzrostu. Ilość i wartość odżywcza pasz jest przez nich dostosowywana do wieku i potrzeb pokarmowych drobiu. Przy żywieniu gęsi owsianej stosowane są szczególne zasady. W pierwszym okresie odchowu młode gęsi dostają mieszanki treściwe zawierające śruty zbożowe, dodatki mineralno-witaminowe oraz pociętą zielonkę. W okresie tuczu karmione są wyłącznie ziarnem owsa bez dodatku innych zbóż. Ptaki dostają też zielonkę, której mogą najeść się do woli.
Wielki sukces hodowlany odniósł Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej. Lata badań i selekcji naturalnej pozwoliły na utrwalenie unikalnych genetycznych cech gęsi i nadanie jej nazwy handlowej Gęś Biała Kołudzka®, a we wrześniu 2012 r. na uznanie za odrębną rasę hodowlaną. Dzięki pracom podejmowanym przez naukowców i hodowców Instytutu Zootechniki, udało się stworzyć genotyp gęsi białej kołudzkiej, która stanowi prawie 98% populacji tych ptaków w naszym kraju. Wysoko ceniona młoda gęś owsiana to mieszaniec rodów gęsi białej kołudzkiej, utrzymywanych według technologii produkcji zgodnej z wymogami QAFP. Młoda gęś owsiana jest ekskluzywnym produktem, który posiada znakomite walory smakowe dzięki zachowaniu dobrostanu i doboru odpowiedniej karmy.
Od początku września w Polsce i w Niemczech prowadzona jest kampania informacyjna „Nowa Jakość w drobiarstwie”. Jej celem jest dotarcie z informacją o systemie QAFP do konsumentów - kampania ma rozwiać najczęściej powielane stereotypy na temat drobiu. Wprowadzanie systemu QAFP jest doskonałą okazją, aby poinformować wszystkich jak naprawdę przebiega chów i produkcja drobiu. Twórcy kampanii chcą dotrzeć również do przedstawicieli branży, których będą zachęcać do wzięcia udziału w programie i rozpoczęcia starań o certyfikat QAFP. Kampania potrwa do września 2014 roku, w tym czasie działaniami objęte zostaną Polska i Niemcy. Poza spotem, który można oglądać w telewizji i kinach oraz materiałami typowo reklamowymi, autorzy stawiają również na edukację. W obu krajach odbędą się seminaria i spotkania bezpośrednie. W ich ramach będą organizowane wyjazdy niemieckich przedstawicieli branży i dziennikarzy do zakładów produkcyjnych.
Producenci mięsa drobiowego podnoszą standardy produkcji i wdrażają system kontroli jakości QAFP. Aby system był wiarygodny, w jego opracowanie zaangażowani zostali wybitni eksperci z przemysłu drobiarskiego. Program zrecenzowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie i Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego – Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. Dodatkowo, projekt zweryfikowali specjaliści do spraw jakości z zakładów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa. Ostatecznie zaś trafił do rąk ekspertów z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tak powstała nowa wartość na rynku – pierwszy drobiarski system jakości w Polsce. Powstał on z myślą o tym, aby przenieść jakość mięsa drobiowego na wyższy, niedostępny wcześniej poziom. Postanowiono dać konsumentom drobiowe mięso kulinarne klasy premium. QAFP obejmuje trzy grupy wyrobów. Dwie z nich, czyli kulinarne mięso z piersi kurczaka i kulinarne mięso z piersi indyka, są wartościowymi częściami anatomicznymi tuszki. Są to produkty niosące dla konsumenta wysoką jakość kulinarną. Trzecia grupa wyrobów to tuszki i elementy młodej gęsi owsianej, bardzo wysoko cenionej przez konsumentów.
Co to jest QAFP?
QAFP (Quality Assurance for Food Products) to Program Gwarantowanej Jakości Żywności. W toku trwających od 2010 roku prac został on zaadaptowany do drobiarstwa. Tak powstała nowa wartość na rynku - pierwszy drobiarski system jakości w Polsce.
Powstał on z myślą o tym, aby przenieść jakość mięsa drobiowego na wyższy, niedostępny wcześniej poziom mięsa kulinarnego klasy premium.
QAFP obejmuje trzy grupy wyrobów. Dwie z nich, czyli kulinarne mięso z piersi kurczaka i kulinarne mięso z piersi indyka są wartościowymi częściami anatomicznymi tuszki. Są to produkty niosące dla konsumenta wysoką jakość kulinarną.
Trzecia grupa wyrobów to tuszki i elementy młodej gęsi owsianej. Są to produkty uchodzące za szczególnie wartościowe, zapewniające wyrazisty smak i rozkosz dla podniebienia.
Twórcy programu zadbali, aby wyjątkowe cechy produktów z logo QAFP były w pełni powtarzalne. Dzięki temu, za każdym razem, kiedy kupisz drób produkowany w systemie, będzie on miał taką samą – spełniającą wysokie wymagania jakość.
Mięso drobiowe z logo QAFP powstaje bez nastrzyków, posypek czy wprowadzania jakichkolwiek substancji dodatkowych. O wysokie standardy dbamy na każdym etapie produkcji, począwszy od doboru pisklaków, poprzez ich hodowlę, która odbywa się bez udziału antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu, aż po atrakcyjną prezentację w sklepach.
Opracowanie systemu rozpoczęto w połowie 2010 r. Ma on formułę zeszytu branżowego. Inicjatorem tego przedsięwzięcia była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.
Aby system był wiarygodny, w jego opracowanie zaangażowani zostali wybitni eksperci z przemysłu drobiarskiego. Program zrecenzowali naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie i Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego – Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej. Dodatkowo, projekt zweryfikowali specjaliści do spraw jakości z zakładów zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa. Ostatecznie zaś trafił do rąk ekspertów z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na wniosek Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, 13 stycznia 2011 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi”, za krajowy system jakości żywności.
Wszyscy zaangażowani w stworzenie systemu zdawali sobie sprawę, że konsumenci nie chcą już anonimowego produktu drobiowego. Obecnie kupujący pragną wiedzieć, co jedzą. Informacje o produkcie stały się cenne.
Dlatego coraz częściej kupujemy mięsa pakowane. Pozwala to na lepszą identyfikację, jest wygodne i zapewnia dłuższą trwałość produktu. Drób ze znakiem QAFP jest fabrycznie pakowany, co zapewnia wysoką jakość mięsa i ochronę mięsa przed szkodliwym wpływem warunków zewnętrznych.
A Wy co szykujecie na niedzielny obiad i... deser? Dajcie znać w komentarzach