Import drobiu do Chin
Chiny są uzależnione od importu stad zarodowych białych kurcząt, przede wszystkim z USA, które mają 90% udziału w całkowitym przywozie. Pozostałe ilości sprowadzane są głównie z Francji i Nowej Zelandii. Na początku 2015r. Chiny wprowadziły zakaz przywozu drobiu z USA ze względu ptasią grypę. Jesienią 2015r. podobne obostrzenia zostały zastosowane też wobec Francji. Od tego czasu jedynie Nowa Zelandia, Hiszpania i kilku drobnych dostawców mogło eksportować stada zarodowe kurcząt brojlerów do Chin, jednak nie zaspokajało to zapotrzebowania. Na 2017r. oczekiwany jest następny, nawet 11% spadek produkcji mięsa kurcząt w Państwie Środka do 11 mln ton z powodu ptasiej grypy oraz dalszych problemów z odbudową stada.
W 2016r. chińska konsumpcja mięsa kurcząt zmalała o 7% do 12,4 mln ton w ślad za spadkiem produkcji i wzrostem cen. W 2017r. spożycie może spaść nawet o 9% do 11,3 mln ton. Zapotrzebowanie na mięso kurcząt w Chinach jest coraz mniejsze, zwiększa się z kolei popularność wołowiny, baraniny i owoców morza. Mniejsza konsumpcja mięsa kurcząt w 2017r. będzie związana także z ptasią grypą i ograniczeniem handlu żywcem drobiu na targowiskach chińskich.
FAS/USDA ocenił, że w 2016r. chiński import mięsa kurcząt bez łapek zwiększył się o 64% w skali roku do 440 tys. ton, a z łapkami o 44% do 570 tys. ton. Na 2017r. oczekiwany jest wzrost przywozu o ponad jedną trzecią. Gwałtowny przyrost jest efektem spadku krajowej produkcji.
Z uwagi na obostrzenia względem USA z powodu ptasiej grypy, wysyłki do Państwa Środka zwiększyły Brazylia, Argentyna i Polska. Największym dostawcą była Brazylia, skąd pochodziło 86% całkowitego przywozu. Według FAMMU/FAPA, ekspansja Brazylii na rynku chińskim to wynik zatwierdzenia do wywozu dodatkowych zakładów oraz deprecjacji reala brazylijskiego względem chińskiego juana. Poza restrykcjami spowodowanymi ptasią grypą, w sierpniu 2016 r. Chiny przedłużyły na kolejne 5 lat cła antysubsydyjne i antydumpingowe w imporcie mięsa kurcząt z USA.
Eksport drobiu z Chin
W 2016r. chiński eksport mięsa kurcząt obniżył się o 4% do 386 tys. ton, a w 2017r. zmaleje prawdopodobnie o 9% do 350 tys. ton w wyniku ograniczenia produkcji i wzrostu cen. W 2016 roku dostawy do najważniejszego odbiorcy –Japonii obniżyły się o 3% do 165 tys. ton, głównie ze względu na obawy odnośnie bezpieczeństwa chińskich produktów. Mniej mięsa kurcząt niż rok wcześniej wysłano również m.in. do Malezji, Bahrajnu i Iraku. Wywóz do Hongkongu był wyższy o 5% do 143 tys. ton, dzięki konkurencyjności chińskich świeżych i schłodzonych produktów z kurcząt na tamtejszym rynku. Eksport drobiu z Państwa Środka do UE ogranicza się aktualnie przede wszystkim do przetworów z uwagi na wysokie cła wobec innych produktów. Największym unijnym odbiorcą jest Holandia, która w 2016r. sprowadziła 7,3 tys. ton mięsa kurcząt z Chin, tj. o 8% więcej niż w 2015r.