| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.11.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 30 października do 5 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (5.11.2017)
W dniach od 30 października do 5 listopada 2017 r. doszło do spadku cen tuszki indyków patroszonych 73% - o 7% do 8389 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 9224 zł/t, a najmniej w centralnym – 7994 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były również nogi z kurczaka o 2,2% do 5407 zł/t, uda z kurczaka – o 0,4% do 5344 zł/t, filety z piersi indyka – o 0,8% do 16716 zł/t, skrzydła z indyka – o 0,6% do 5061 zł/t, uda z indyka - o 2,1% do 8563 zł/t, wątroby z kurczaka - o 2,3% do 2444 zł/t oraz wątroby z indyka – o 0,3% do 4315 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5763
2,0
5798
5494
 
6580
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5362
5,8
5450
5385
5216
5524
tuszki indyków patroszonych 73%
8389
-7,0
8341
7994
 
9224
ćwiartki z kurczaka
3494
1,1
3517
3520
3438
3472
skrzydła z kurczaka
5453
0,6
6632
5192
4871
5682
filety z piersi kurczaka
14059
1,6
13360
14033
13516
14505
nogi z kurczaka
5407
-2,2
4938
5683
5355
5314
podudzia z kurczaka
5276
6,0
4669
5398
5750
5229
uda z kurczaka
5344
-0,4
4005
5773
6065
5510
filety z piersi indyka
16716
-0,8
16767
16656
 
16798
skrzydła z indyka
5061
-0,6
4893
5249
 
5188
uda z indyka
8563
-2,1
8306
8553
 
9491
podudzia z indyka
4733
2,6
4401
4848
 
5281
wątroby z kurczaka
2444
-2,3
2538
2317
3935
2188
wątroby z indyka
4315
-0,3
3741
5009
 
4850


Tagi:
źródło: