| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.06.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 29 maja do 4 czerwca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kurcząt typu brojler, indorów i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.06.2017)
 
W dniach od 29 maja do 4 czerwca 2017 r. doszło do wzrostu cen nogi z kurczaka - o 8% do 5293 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 5686 zł/t, a najmniej w północnym – 4807 zł/t.
 
Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 0,8% do 6166 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami – o 2,6% do 5025 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 1,1% do 5261 zł/t, podudzia z kurczaka – o 3% do 5291 zł/t, uda z kurczaka – o 3,9% do 5513 zł/t, filety z piersi indyka o 2% do 17189 zł/t, uda z indyka o 1,5% do 9743 zł/t, wątroby z kurczaka o 0,8% do 2475 zł/t, a także wątroby z indyka o 0,5% do 4545 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6166
0,8
5667
5629
 
6754
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5025
2,6
4926
5020
4952
5416
tuszki indyków patroszonych 73%
8599
-1,3
9106
8247
 
8809
ćwiartki z kurczaka
3444
-0,9
3335
3488
3218
3546
skrzydła z kurczaka
5261
1,1
5678
4864
4559
5836
filety z piersi kurczaka
13267
-0,2
12719
13205
12068
14034
nogi z kurczaka
5293
8,0
4807
5686
5178
5054
podudzia z kurczaka
5291
3,0
4843
5413
6194
5207
uda z kurczaka
5513
3,9
4729
5714
5137
5424
filety z piersi indyka
17189
2,0
17022
17265
 
17440
skrzydła z indyka
4660
-0,7
4627
4451
 
4961
uda z indyka
9743
1,5
9960
8881
 
10195
podudzia z indyka
4504
-2,2
4567
4180
 
4677
wątroby z kurczaka
2475
0,8
2547
2343
3490
2301
wątroby z indyka
4545
0,5
4398
4454
 
 
4828


Tagi:
źródło: