Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3201,1
|
-0,1
|
indory
|
5307,3
|
1,8
|
indyczki
|
5300,5
|
1,5
|
kaczki typu brojler
|
4585,0
|
2,2
|
gęsi tuczone
|
8526,0
|
0,3
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2170,7
|
15,5
|
W okresie od 21 do 28 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 15,5% do 2170,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kaczek typu brojler o 2,2% do 4585 zł/t, indorów o 1,8% 5307,3 zł/t, indyczek o 1,5% 5300,5 zł/t, a także gęsi tuczonych o 0,3 do 8526 zł/t. Za to ceny kurcząt typu brojler zmalały o 0,1% do 3204 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały skrzydła z indyka o 2,3% do 4692 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 5095 zł/t, a najmniej w centralnym – 4340 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono także za uda z indyka, bo o 1,3% do 9596 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 10109 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8804 zł/t.
Podrożały również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 1,1% do 4897 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5512 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4795 zł/t.
O 0,2% do 5204 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 5800 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4624 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...