| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 20 do 26 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)

W dniach od 20 do 26 listopada 2017 r. doszło do spadku cen podudzia z indyka - o 3,9% do 4536 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 5149 zł/t, a najmniej w północnym – 4408 zł/t.

 

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,5% do 5809 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% – o 1,2% do 8639 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,8% do 3429 zł/t, nogi z kurczaka – o 0,5% do 5311 zł/t, uda z indyka - o 2,2% do 8836 zł/t, wątroby z kurczaka - o 1% do 2515 zł/t, podudzia z kurczaka - o 1,8% do 5090 zł/t oraz skrzydła z indyka – o 0,3% do 5157 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5809

-1,5

5993

5478

 

6915

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5300

0,2

5393

5303

5214

5453

tuszki indyków patroszonych 73%

8639

-1,2

9138

8163

 

9343

ćwiartki z kurczaka

3429

-0,8

3415

3524

3222

3385

skrzydła z kurczaka

5387

3,3

6736

5396

4444

5796

filety z piersi kurczaka

13901

0,6

13526

13636

13873

14445

nogi z kurczaka

5311

-0,5

4802

6428

5025

4902

podudzia z kurczaka

5090

-1,8

4463

5095

5438

5383

uda z kurczaka

5629

7,9

5215

6025

 

 

5581

filety z piersi indyka

16722

0,1

17028

16484

 

16432

skrzydła z indyka

5157

-0,3

5006

5352

 

5370

uda z indyka

8836

-2,2

8790

8527

 

9897

podudzia z indyka

4536

-3,9

4408

4640

 

5149

wątroby z kurczaka

2515

-1,0

2554

2393

3972

2337

wątroby z indyka

4542

1,5

4360

4801

3649

4864

 


Tagi:
źródło: