Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Agregat orkowo-podorywkowy APH PREMIUM
2020-03-04
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.11.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 20 do 26 listopada 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów.
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3405,1 |
-0,2 |
indory |
5119,0 |
0,1 |
indyczki |
4825,3 |
-0,2 |
kaczki typu brojler |
4528,7 |
-1,2 |
gęsi tuczone |
8169,1 |
-10,8 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2793,5 |
-10,2 |
W okresie od 20 do 26 listopada 2017 roku największy spadek cen zaobserwowano w obrębie gęsi tuczonych o 10,8% do 8169,1 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 10,2% do 2793,5 zł/t, kaczek typu brojler o 1,2% do 4528,7 zł/t, indyczek o 0,2% do 4825,3 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,2% do 3405,1 zł/t. Za to wzrosły ceny indorów o 0,1% do 5119 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały uda z kurczaka o 7,9% do 5629 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6025 zł/t, a najmniej w północnym – 5215 zł/t.
3,3% zwyżek odnotowano w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5387 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 6736 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4444 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem wątroby z indyka o 1,5% do 4542 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim - 4864 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3649 zł/t.
O 0,6% do 13901 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14445 zł/t, a najmniej w północnym – 13526 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 0,2% do 5300 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5453 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5214 zł/t.
Podrożały również filety z piersi indyka o 0,1% do 16722 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 17028 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16432 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...