| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 19 do 26 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (26.03.2017)
W dniach od 19 do 26 marca 2017 r. doszło do wzrostów cen podudzia z kurczaka o 7,3% do 5220 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 5877 zł/t, a najmniej w północnym – 4621 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 0,7% do 5934 zł/t, skrzydła z kurczaka o 0,3% do 5277 zł/t, uda z kurczaka o 0,5% do 5497 zł/t, uda z indyka o 0,9% do 9161 zł/t, podudzia z indyka o 0,5% do 4467 zł/t, wątroby z kurczaka o 2,2% do 2746 zł/t, a także wątroby z indyka o 5,8% do 4524 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5934
0,7
5874
5502
 
6823
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5349
-0,5
5390
5330
5337
5443
tuszki indyków patroszonych 73%
8391
-0,6
8602
8135
 
8680
ćwiartki z kurczaka
3533
-0,2
3530
3535
3444
3575
skrzydła z kurczaka
5277
0,3
6112
4914
4823
5845
filety z piersi kurczaka
12935
-2,9
13032
13224
12382
14002
nogi z kurczaka
5230
-4,7
4895
5684
6467
5113
podudzia z kurczaka
5220
7,3
4621
5156
5877
5684
uda z kurczaka
5497
0,5
4759
5494
5180
5927
filety z piersi indyka
15926
-1,3
15950
15996
15609
15848
skrzydła z indyka
4615
-1,5
4650
4312
4709
4859
uda z indyka
9161
0,9
9496
8305
8929
9347
podudzia z indyka
4467
0,5
4498
4185
4429
4725
wątroby z kurczaka
2746
2,2
2638
2672
3743
2562
wątroby z indyka
4524
5,8
4298
4408
 
4977


Tagi:
źródło: