| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.11.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 13 do 20 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt i kaczek typu brojler oraz gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (20.11.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3129,7

-0,6

indory

5023,8

0,5

indyczki

4684,5

0,6

kaczki typu brojler

4458,2

-2,9

gęsi tuczone

7961,3

-1,1

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

1909,2

0,1

 
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła indyczek o 0,6% do 4684,5 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indorów o 0,5% do 5023,8 zł/t oraz kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 0,1% do 1909,2 zł/t.
 
W tym okresie potaniały kaczki typu brojler o 2,9% do 4458,2 zł/t i gęsi tuczone o 1,1% do 7961,3 zł/t, a cena kurcząt typu brojler była niższa o 0,6% i wyniosła 3129,7 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 13 do 20 listopada 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, nogi z kurczaka zdrożały o 8,7% do 5857 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 9414 zł/t, a najmniej w północnym – 4744 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem tuszki indyków patroszonych 73% o 4,5% do 8531 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 10392 zł/t, a najmniejsze w zachodnim - 8243 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 3,9% do 4332 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 4595 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4162 zł/t.
 
2,1% zwyżkę odnotowano w przypadku filetów z piersi indyka, za które uzyskiwano 16557 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 16654 zł/t, a najtańsze w centralnym – 16284 zł/t.
 
Podrożała również wątroba z kurczaka o 1,5% do 2514zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 3980 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2244 zł/t.
Z kolei o 0,7% wzrosła cena udźca z indyka do 8476 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8747 zł/t, a najniższe - w centralnym – 7936 zł/t.
 
O 0,1% do 3506 zł/t zwiększyły się ceny ćwiartki z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 3574 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3236 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: