| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 12 do 19 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.03.2017)
W dniach od 12 do 19 marca 2017 r. doszło do wzrostów cen skrzydła z indyka o 5% do 4686 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym - 4903 zł/t, a najmniej w centralnym – 4311 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki indyków patroszonych 73% o 1,6% do 8445 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,8% do 3540 zł/t, skrzydła z kurczaka o 2,8% do 5262 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,3% do 13324 zł/t, nogi z kurczaka o 4,8% do 5485 zł/t, uda z kurczaka o 0,3% do 5469 zł/t, a także podudzia z indyka o 0,9% do 4443 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5890
-2,9
6000
5567
 
6711
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5378
-1,0
5591
5361
5336
5422
tuszki indyków patroszonych 73%
8445
1,6
8457
8174
 
8755
ćwiartki z kurczaka
3540
0,8
3559
3534
3539
3538
skrzydła z kurczaka
5262
2,8
6214
4964
4351
5798
filety z piersi kurczaka
13324
0,3
12969
13125
12431
14164
nogi z kurczaka
5485
4,8
5044
5844
5925
5176
podudzia z kurczaka
4866
-2,2
4548
4680
5928
5467
uda z kurczaka
5469
0,3
4919
5515
5348
5743
filety z piersi indyka
16132
-2,6
16213
16048
 
16199
skrzydła z indyka
4686
5,0
4903
4311
 
4863
uda z indyka
9077
-1,8
9092
8561
 
9988
podudzia z indyka
4443
0,9
4749
4078
 
4670
wątroby z kurczaka
2686
-0,1
2610
2602
3810
2515
wątroby z indyka
4274
-3,1
4135
4163
 
4820


Tagi:
źródło: