| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.02.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 13 do 19 lutego 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.02.2017)
W dniach od 13 do 19 lutego 2017 r. doszło do wzrostów cen skrzydła z indyka o 6,5% do 4656 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym - 5008 zł/t, a najmniej w centralnym – 4459 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,5% do 5508 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 2,2% do 3419 zł/t, filety z piersi kurczaka o 3,4% do 12949 zł/t, nogi z kurczaka o 5,6% do 5229 zł/t, uda z kurczaka o 2,3% do 5507 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 6% do 5195 zł/t, uda z indyka o 3,1% do 9143 zł/t, podudzia z indyka o 4,2% do 4375 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 3,6% do 2751 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5508
1,5
5715
5133
 
6752
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5195
6,0
5311
5144
5219
5466
tuszki indyków patroszonych 73%
8191
-1,6
9314
8064
 
8332
ćwiartki z kurczaka
3419
2,2
3378
3524
3246
3406
skrzydła z kurczaka
4964
-0,2
5698
4642
4432
5327
filety z piersi kurczaka
12949
3,4
12524
12691
11950
13817
nogi z kurczaka
5229
5,6
4802
5521
5596
5049
podudzia z kurczaka
5017
-0,3
4410
4955
5183
5396
uda z kurczaka
5507
2,3
4698
5703
5392
5728
filety z piersi indyka
15606
-0,6
15957
15570
 
14851
skrzydła z indyka
4656
6,5
5008
4459
 
4485
uda z indyka
9143
3,1
9492
8598
 
8919
podudzia z indyka
4375
4,2
4609
3844
 
4507
wątroby z kurczaka
2751
3,6
2368
2556
3839
2905
wątroby z indyka
4136
-6,9
3835
4872
 
4860


Tagi:
źródło: