Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3192,8
|
1,7
|
indory
|
5011,7
|
0,0
|
indyczki
|
4979,5
|
0,6
|
kaczki typu brojler
|
4619,9
|
-0,3
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2074,0
|
3,0
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 3% do 2074 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 1,7% do 3192,8 zł/t, indyczek o 0,6% do 4979,5 zł/t, a także stabilizację względem cen indorów, które kosztowały 5011,7 zł/t. W tym okresie potaniały za to kaczki typu brojler o 0,3% do 4619,9 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 13 do 19 lutego 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroba z indyka potaniała o 6,9% do 4136 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4872 zł/t, a najmniej w północnym – 3835 zł/t.
Z kolei o 1,6% zmniejszyła się cena tuszek indyków patroszonych 73% do 8191 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 9314 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8064 zł/t.
O 0,6% do 15606 zł/t zmniejszyły się ceny filetów z piersi indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 15957 zł/t, a najmniej w zachodnim – 14851 zł/t.
Potaniały również podudzia z kurczaka o 0,3% do 5017/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5396 zł/t, a najtaniej w północnym – 4410 zł/t.
Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 0,2% do 4964 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5698 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim - 4432 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...