| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.01.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 8 do 15 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kurcząt typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.01.2017)
W dniach od 8 do 15 stycznia 2017 r. doszło do spadków cen nogi z kurczaka o 5,7% do 5149 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 8772 zł/t, a najmniej w północnym – 4513 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny tuszek indyków patroszonych 73% o 0,5% do 8096 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 2,5% do 4896 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 0,1% do 12513 zł/t, filetów z piersi indyka o 5,2% do 15783 zł/t, skrzydła z indyka o 0,4% do 4180 zł/t, a także ud z indyka o 4,2% do 8243 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5240
1,3
 
 
4763
 
6718
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4928
3,4
5021
4860
5200
4896
tuszki indyków patroszonych 73%
8096
-0,5
 
7843
 
8529
ćwiartki z kurczaka
3424
0
3354
3446
3312
3466
skrzydła z kurczaka
4896
-2,5
5215
4427
4394
5742
filety z piersi kurczaka
12513
-1,3
12040
12154
11643
13796
nogi z kurczaka
5149
-5,7
4513
5232
8772
5057
podudzia z kurczaka
5634
1,8
4203
6054
5235
5874
uda z kurczaka
5636
0,2
4355
6065
6527
5763
filety z piersi indyka
15783
-5,2
15822
16199
 
15465
skrzydła z indyka
4180
-0,4
4282
3829
 
4400
uda z indyka
8243
-4,2
8399
7828
 
8291
podudzia z indyka
4081
4,9
4382
4432
 
3832
wątroby z kurczaka
2546
3,9
2780
2381
3599
2424
wątroby z indyka
4251
4,8
4016
4169
 
4674


Tagi:
źródło: