Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3104,5
|
0,4
|
indory
|
4932,2
|
-1,0
|
indyczki
|
4636,0
|
-0,7
|
kaczki typu brojler
|
4439,5
|
-1,5
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2047,8
|
2,7
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,7% do 2047,8 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 0,4% do 3104,5 zł/t. W tym okresie potaniały za to kaczki typu brojler o 1,5% do 4439,5 zł/t, indory o 1% do 4932,2 zł/t i indyczek o 0,7% do 4636 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 8 do 15 stycznia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podudzia z indyka zdrożały o 4,9% do 4081 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4432 zł/t, a najmniej w zachodnim – 3832 zł/t.
O 4,8% do 4251 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4674 zł/t, a najmniej w północnym – 4016 zł/t.
Z kolei o 3,9% zwiększyła się cena wątroby z kurczaka do 2546 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3599 zł/t, a najniższe - w centralnym – 2381 zł/t.
Podrożały również podudzia z kurczaka o 1,8% do 5634/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6054 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2347 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 1,3% do 5240 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6718 zł/t, a najtaniej w centralnym - 4763 zł/t.
0,2% zwyżkę odnotowano w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5636 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6527 zł/t, a najtańsze w północnym – 4355 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...