| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.11.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 7 do 13 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kurcząt typu brojler oraz indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.11.2016)
W dniach od 7 do 13 listopada br. doszło do spadków cen tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 5,7% do 5601 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 6711 zł/t, a najmniej w centralnym – 5071 zł/t.

Ponadto zniżkom uległy również ceny ćwiartek z kurczaka o 3% do 3502 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 0,8% do 4880 zł/t, ud z kurczaka o 0,6% do 5427 zł/t, filetów z piersi indyka o 0,9% do 16223 zł/t, udziec z indyka o 0,3% do 8413 zł/t, wątroby z kurczaka o 3,1% do 2478 zł/t oraz wątroby z indyka o 0,7% do 4297 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5601
-5,7
5966
5071
 
 
6711
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4873
0,0
4936
4808
4954
5098
tuszki indyków patroszonych 73%
8166
4,5
10394
7742
 
 
8537
ćwiartki z kurczaka
3502
-2,0
3474
3543
3367
3526
skrzydła z kurczaka
4880
-0,8
5757
4408
4386
5654
filety z piersi kurczaka
12853
3,0
12566
12403
10737
14392
nogi z kurczaka
5389
4,3
4817
5278
8555
5326
podudzia z kurczaka
5467
2,1
4787
5500
6168
5704
uda z kurczaka
5427
-0,6
4643
5601
6403
5567
filety z piersi indyka
16223
-0,9
16319
15763
 
 
16549
skrzydła z indyka
4343
1,3
4551
3975
 
 
4532
udźce z indyka
8413
-0,3
8612
7652
 
 
8587
podudzia z indyka
4167
0,2
4169
3993
 
 
4327
wątroby z kurczaka
2478
-3,1
2565
2308
3979
2282
wątroby z indyka
4297
-0,7
4060
4246
 
 
4637
 


Tagi:
źródło: