Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3148,4
|
-0,2
|
indory
|
4997,9
|
0,0
|
indyczki
|
4656,8
|
-0,8
|
kaczki typu brojler
|
4589,5
|
0,5
|
gęsi tuczone
|
8049,9
|
7,5
|
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
1906,6
|
13,4
|
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 13,4% do 1906,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen gęsi tuczonych o 7,5% do 8049,9 zł/t oraz kaczek typu brojler o 0,5% do 4589,5 zł/t.
W tym okresie potaniały indyczki o 0,8% do 4656,8 zł/t i kurczęta typu brojler o 0,2% do 3148,4 zł/t. Z kolei cena indorów pozostała niezmienna i wyniosła 4997,9 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 7 do 13 listopada 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki indyków patroszonych 73% zdrożały o 4,5% do 8166 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 10394 zł/t, a najmniej w centralnym – 7742 zł/t.
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem nogi z kurczaka o 4,3% do 5389 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 8555 zł/t, a najmniejsze w północnym- 4817 zł/t.
O 3% do 12853 zł/t zwiększyły się ceny filetów z piersi kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 14392 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 10737 zł/t.
2,1% zwyżkę odnotowano w przypadku podudzia z kurczaka, za które uzyskiwano 5467 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6168 zł/t, a najtańsze w północnym – 4787 zł/t.
Z kolei o 1,3% wzrosła cena skrzydeł z indyka do 4343 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 4551 zł/t, a najniższe - w centralnym – 3975 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 0,2% do 4167 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4327 zł/t, a najtaniej w centralnym – 3993 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...