| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (1.01.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 25 grudnia 2016 r. do 1 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (1.01.2017)
W dniach od 25 grudnia 2016 r. do 1 stycznia 2017 r. doszło do wzrostów cen skrzydeł wątroby z kurczaka o 5,8% do 2590 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 4229 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2233 zł/t.

Ponadto, zwyżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 4% do 6247 zł/t, tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 1,6% do 4761 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 1,2% do 3405 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 0,8% do 5214 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 1,9% do 12674 zł/t, nogi z kurczaka o 5% do 5329 zł/t, filetów z piersi indyka o 0,3% do 16591 zł/t, skrzydeł z indyka o 3,3% do 4255 zł/t, a także udźca z indyka o 0,4% do 8342 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6247
4,0
6108
5217
 
7172
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4761
1,6
4809
4716
4821
4836
tuszki indyków patroszonych 73%
8829
-2,0
 
8109
 
9484
ćwiartki z kurczaka
3405
1,2
3331
3564
3125
3412
skrzydła z kurczaka
5214
0,8
5610
4669
4299
6016
filety z piersi kurczaka
12674
1,9
11974
12526
11618
13404
nogi z kurczaka
5329
5,0
4723
5139
 
5163
podudzia z kurczaka
5346
0,0
4657
5360
5823
5576
uda z kurczaka
5395
-1,9
4704
5523
6013
5581
filety z piersi indyka
16591
0,3
16658
16734
 
16323
skrzydła z indyka
4255
3,3
4073
4306
 
4463
udźce z indyka
8342
0,4
8137
8026
 
8779
podudzia z indyka
3978
-4,5
 
 
 
4017
wątroby z kurczaka
2590
5,8
2466
2500
4229
2233
wątroby z indyka
4031
-8,4
 
4497
 
4797


Tagi:
źródło: