Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
Cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3556,8
|
-1,8
|
indory
|
5479,5
|
1,2
|
indyczki
|
5462,8
|
6,6
|
kaczki typu brojler
|
4573,7
|
-0,2
|
gęsi tuczone |
8139,4 |
-0,1 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
|
2674,3
|
5,9
|
W okresie od 24 do 30 września 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie indowrów o 1,2% do 5479,5 zł/t.
Wzrosły ceny nastapił również wśród indyczków o 6,6% do 5462,8 zł/t, kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 5,9% do 2674,3 zł/t..
Cena spadła w obrębie kurczat typu brojler o 1,8% do 3556,8 zł/t, kaczek typu brojler o 0,2% do 4573,7 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,1% do 8139,4 zł/t/
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ćwiartki z kurczaka o 3,3% do 3725 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 3825 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3202 zł/t.
Również o 3,3% do 2732 zł/t zwiększyły się wątroby z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 5013 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 3625 zł/t.
Również wzrost odnotowano o 1,3% w przypadku podudziaz kurczaka, za które uzyskiwano 5262 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 5441 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 2555 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 1,9% do 5179 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5441 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4259 zł/t.
Podrożały również wątroby z indyka o 1,6% do 4482 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 4680 zł/t, a najtaniej w północnym – 4304 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...