Podobne tendencje wzrostowe, o 2,8% w obrębie kwartału, można było odnotować na rynku indyków. W efekcie średnia cena żywca indyczego w II kwartale 2013 r. ukształtowała się na poziomie 5,73 zł/kg. W związku z tym, cena indyków znalazła się powyżej górnej granicy szacowanego przez Bank BGŻ przedziału 5,59-5,67 zł/kg.
W omawianym czasie ceny jaj konsumpcyjnych kontynuowały silne tendencje spadkowe na unijnym i krajowym rynku. W rezultacie, indeks cen jaj Banku BGŻ w tym czasie wyniósł średnio 30,4 zł/100 szt. Była to 20% zniżka w porównaniu z poprzednim kwartałem i 29% spadek w ujęciu rocznym. Znacznie głębsze zniżki w obrębie kwartału dotknęły jaj przetwórczych, czyli o 28% do 2719 zł/t.
Śledź ceny jaj o drobiu na Gospodarz.pl
W analizowanym przedziale czasowym rentowność produkcji brojlerów znacznie się poprawiła, co było spowodowane wyraźnym wzrostem cen i pierwszymi spadkami cen paszy. W II kw. za kg żywca można było kupić blisko 2,60 kg paszy. Jest to znaczna poprawa w porównaniu z I kw., kiedy to relacja ceny żywca do paszy kształtowała się w granicy 2,46. Ta korzystna sytuacja powinna utrzymać się w III kwartale.
Analizując dane IERiGŻ dotyczące wzrostu konsumpcji drobiu w kraju w 2013 roku, o 0,9 kg do 27,5 kg na osobę rocznie, a także dane MRiRW mówiące o 10% wzroście eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego w pierwszym półroczu, spodziewane jest utrzymanie się wysokich cen żywca.
Z drugiej strony z danych GUS wynika, że liczba wylęgów w czerwcu i lipcu, po rekordowym kwietniu i maju 2013 roku - odpowiednio 81 i 80 mln szt., spadła w czerwcu o 13%. Jednakże w relacji rocznej utrzymuje się na wysokim poziomie. Ogólnie w czerwcu i lipcu liczba wylęgów wzrosła o 12% w skali roku, czyli o prawie 15,4 mln sztuk więcej.
Prawdopodobnie w III kw. ceny brojlerów pozostaną na wysokim poziomie i będą oscylowały pomiędzy 4,10-4,18 zł/kg. Wskazuje na to również wysoka dynamika unijnych cen.
Spadek cen pasz na rynku powinien przełożyć się na poprawę rentowności, a to z kolei zachęci producentów do dalszego zwiększenia wolumenu produkcji. Natomiast takie postępowanie w dłuższym okresie może doprowadzić do pierwszych spadków cen żywca. Jak prognozuje Bank BGŻ, jego ceny w IV kwartale mogą obniżyć się do 3,80-4,12 zł/kg.
Czytaj dalej na następnej stronie...