Jak wynika z danych FAO produkcja wołowiny na świecie w 2019 r. wzrośnie o 1,3%, o czym zadecyduje zwiększenie produkcji w Azji o 3%, Ameryce Centralnej o 2%, Ameryce Południowej o 2% i Oceanii o 0,8%.
W Ameryce Południowej produkcja wołowiny zwiększy się głównie w Brazylii z uwagi na wzrost zapotrzebowania zagranicznego i Argentynie z powodu zwiększonych ubojów. Produkcja mięsa wołowego za to zmaleje w Afryce o 0,4% i Europie o 0,8%, w tym w UE o 0,9%.
FAO prognozuje zwyżkę zarówno globalnego eksportu, jak i importu - po 6%. Stosunkowo wysoki wzrost wysyłki zostanie zanotowany w Brazylii o 10,3%, a importu w Chinach o 29,3%. Spora zwyżka popytu importowego Chin ma związek z dynamicznym rozprzestrzenianiem się ASF, w wyniku czego kraj ten zwiększa przywóz nie tylko wieprzowiny, ale także innych źródeł białka zwierzęcego.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 12(346) foto:
Gospodarz.pl