| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji bydła w UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w 2014 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 0,7% więcej bydła w tonach niż przed rokiem, a ubój w sztukach zmalał o 0,1% - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji bydła w UE

Produkcja bydła w UE

Tymczasem produkcja bydła w „starych” krajach UE zmniejszyła się o 0,4%, przy czym w sztukach o 1,2%. Spadki produkcji w UE- 28 dotyczyły głównie bydła młodego o 8,6%, a wzrosty produkcji wolców o 9,9%.

 

W analizowanym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała Polska o 21,7%, Estonia o 17,9%, Irlandia o 12,4%, Łotwa o 8,3%, Luksemburg o 6,5%, Litwa o 6,2%, Szwecja o 4,2%, Wielka Brytania o 3,5%, Belgia o 3,1%, Finlandia o 2,3%, Niemcy o 2%, Węgry o 2% oraz Czechy o 1,1%.

 

Największe obniżki produkcji odnotowano z kolei we Włoszech o 17,1%, Bułgarii o 15,8%, Grecji o 8,2%, Słowacji o 7,2%, Chorwacji o 6,1%, Portugalii o 5,1%, Austrii o 2,5%, Słowenii o 1,7% oraz w Holandii o 1,2%.



Tagi:
źródło: