Produkcja bydła w UE
Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty była większa o 2,1%, a w sztukach o 2,7%. Zniżki produkcji w tonach zanotowano w pięciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja się zwiększyła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji o 8,4%, Grecji o 4,2%, na Litwie o 4,2%, w Estonii o 1,8% oraz w Austrii o 0,6%.
Jak podaje FAMMU/FAPA, największe wzrosty produkcji zaobserwowano z kolei na Cyprze o 53,3%, w Rumunii o 29,4%, Bułgarii o 25,9%, na Malcie o 10,6%, w Holandii o 8,5%, Danii o 7,3%, w Polsce o 6,5%, na Węgrzech o 6,4%, w Słowenii o 6,2%, Czechach o 5,3%, Chorwacji o 5,1%, Irlandii o 4,3%, Luksemburgu o 3,9%, Belgii o 3,9%, Wielkiej Brytanii o 3,2%, we Włoszech o 2,7%, w Portugalii o 2,3%, na Łotwie o 1,8% oraz na Słowacji o 1,8%.
Zwyżki produkcji w tonach w UE-28 dotyczyły głównie krów o 5,8%, jałówek o 5,1%, cieląt o 3,1%, młodego bydła o 2% oraz wolców o 0,7%. Produkcja wołów zmalała za to o 0,9%.