Zwyżka eksportu był wynikiem 6,5% wzrostu wywozu mięsa schłodzonego, 4,9% podrobów schłodzonych i mrożonych, 7,2% przetworów oraz 24,2% spadku bydła żywego, 5,2% mięsa mrożonego i 20,3% mięsa i podrobów wędzonych.
Przy zwiększeniu się kontyngentu, wysyłka w ujęciu wartościowym wzrósł o 15,3% do 996,6 mln EUR. Eksport z Polski w dalszym ciągu będzie utrzymywać się na stosunkowo wysokim poziomie pod warunkiem, że nie wystąpią poważne zakłócenia na rynku.
Import w tym czasie zmniejszył się z 41 tys. t w pierwszych siedmiu miesiącach 2017 r. do 38,5 tys. t, przede wszystkim w wyniku mniejszych zakupów mięsa wołowego schłodzonego. Dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego produktami wołowymi zwiększyło się o 134,4 mln EUR do 897,2 mln EUR.