Irlandzkie ministerstwo rolnictwa, żywności oraz zasobów morskich wraz z irlandzką radą ds. żywności (Bord Bia) wydada 3,75 mln EUR na promocję sprzedaży mięsa czerwonego w Chinach, Japonii i Hongkongu.
Kampania będzie częścią nowego finansowania przez Wspólnotę wsparcia sprzedaży unijnych towarów rolno-spożywczych na rynkach zagranicznych. Bruksela wesprze irlandzki program 3 mln EUR, a resztę zainwestuje Bord Bia. Przy okazji władze irlandzkie liczą na odblokowanie rynku chińskiego na dostawy wołowiny oraz jagnięciny z „zielonej wyspy”.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w 2016 r. Irlandia dostarczyła odpowiednio 1,5 tys. ton mięsa wołowego do Hongkongu oraz 1,2 tys. ton do Japonii. Wywóz wołowiny w tych kierunkach zwiększa się zatem dość dynamicznie, biorąc pod uwagę, że rynki te zostały otwarte dopiero w 2013 r.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 9.03.17 foto:
sxc.hu