| Autor: redakcja11

W negocjacjach UE-kraje Mercosur mięso wołowe może wrócić na stół

Jak ostrzegła unijna komisarz ds. handlu Cecilia Malmström, Wspólnota może mieć spore trudności w zawarciu porozumienia o wolnym handlu z krajami Mercosur bez uruchomienia „jakiegoś” dostępu do swojego rynku dla produktów wrażliwych takich, jak wołowina.

W negocjacjach UE-kraje Mercosur mięso wołowe może wrócić na stół

Dla przypomnienia FAMMU/FAPA podaje, że Wspólnota wykluczyła mięso wołowe oraz etanol z oferty negocjacyjnej przedstawionej w dniu 11 maja br. krajom Mercosur, zostawiając ewentualne kwestie powrotu tych produktów do negocjacji w późniejszym czasie. Niewątpliwie taka możliwość budzi sprzeciw producentów m.in. wołowiny w krajach UE, głównie w Irlandii. Trzeba podkreślić, że oferta krajów Mercosur w negocjacjach także nie zachwyciła Brukseli, gdyż wykluczyła ona takie produkty, jak oliwę z oliwek, whisky oraz produkty przetworzone, tj. czekoladę, herbatniki czy makarony. Ponadto na liście produktów przedstawionych przez te kraje nie było także wina, przetworów mleczarskich, czy też brzoskwiń w puszkach.

 

Malmström ma jednak nadzieję, że w toku dalszych negocjacji oferta krajów Mercosur będzie lepsza, natomiast Unia zadba o jak „najłagodniejsze podejście do wołowiny” ze swej strony. Dodatkowo Malmström zapewniła stronę irlandzką, że liberalizacja handlu przyniesie korzyści nie tylko całej Wspólnocie, ale również samej Irlandii, i to nie tylko sektorowi rolno-przetwórczemu (np. mleczarskiemu i napojów), ale także chemicznemu, farmaceutycznemu oraz branży produkującej sprzęt medyczny. 



Tagi:
źródło: