Jak wynika z danych MRiRW w październiku br. za kilogram skupowanego żywca wołowego rzeźnie płaciły 6,56 zł, a więc więcej o 6% niż w lipcu br. i o 8% niż przed rokiem. Nieznaczna zwyżka cen notowana była również w pierwszej połowie listopada br. W drugim tygodniu listopada cena skupu bydła rzeźnego wyniosła 6,62 zł/kg, a więc jest wyższa o 2% niż przed miesiącem i o 10% r/r.
Kształtowanie się cen skupu wołowiny na rynku krajowym uzależnione jest w dużej mierze od eksportu. Ocenia się, że w 2016 r. 83% wyprodukowanego w Polsce mięsa wołowego trafiło za granicę. Zdaniem IERiGŻ produkcja wołowiny w Polsce w 2017 r. może być o 8% wyższa, w porównaniu z poprzednim rokiem i wyniesie 543 tys. t . Jednocześnie konsumpcja krajowa tego gatunku mięsa utrzyma się na stosunkowo niskim poziomie i według prognoz IERiGŻ w br. wyniesie 2,2 kg/miesz., co będzie stanowić jedynie 3% całkowitego spożycia mięsa w Polsce.
Jak wynika ze wstępnych danych MRiRW w okresie I-VIII br. z Polski wywieziono 256,4 tys. t nieprzetworzonego mięsa wołowego (CN 0201-02), a zatem o 8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Chociaż Polska wysyła przede wszystkim mięso wołowe w postaci schłodzonej i świeżej - 80%, to w omawianym okresie dynamicznie, bo o 29%, zwiększył się eksport mrożonego mięsa wołowego z 40,7 do 60,4 tys. t. Zmalał z kolei wywóz bydła żywego (CN 0102) z 71 do 45 tys. szt., co może świadczyć o zainteresowaniu polskich rolników wzrostem produkcji.
Głównymi odbiorcami polskiej wołowiny (świeżej i schłodzonej) były Włochy, gdzie trafiło 56,4 tys. t o wartości 196,5 mln EUR. Drugim, pod kątem wielkości odbiorcą mięsa wołowego były Niemcy, które zakupiły 31,3 tys. t. Natomiast do Holandii sprzedano 19 tys. t. W przypadku mrożonej wołowiny głównym jej odbiorcą pozostała Francja, która zakupiła 8,7 tys. t. Z kolei do Niemiec trafiło 6,5 tys. t, a do Turcji wysłano 5 tys. t.
W okresie I-VII br. odnotowano też wzrost unijnego eksportu produktów wołowych z 443,8 tys. t do 511,2 tys. t, co w ujęciu rocznym oznacza zwyżkę o 15%. Za ponad jedną trzecią tego wzrostu odpowiedzialny był Hongkong, gdzie skierowano 56,7 tys. t tych produktów, tj. aż o 71% więcej niż przed rokiem. Silnie, bo ponad dwukrotnie, zwiększył się również wolumen wysyłki produktów wołowych na Filipiny i wyniósł 26,9 tys. t. Wzrost unijnego eksportu produktów wołowych, przy stabilnej produkcji, wspiera ceny na unijnym rynku.
Oczekuje się, że do końca br. utrzyma się dotychczasowy trend zwyżkowy cen skupu wołowiny i średnio w grudniu br. żywiec wołowy może być o 3-7% droższy w relacji rocznej.