Eksport wołowiny z UE
Wysyłki do Libanu, Hongkongu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej wzrosły odpowiednio o 39,8% do 26,0 tys. ton, o 8,1% do 25,7 tys. ton, o 10,2% do 18,9 tys. ton, o 10,8% do 16,7 tys. ton oraz o 23,2% do 16,4 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Norwegii (o 199,4% do 12,0 tys. ton), Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (o 11,7% do 5,7 tys. ton), Izraela (o 26,1% do 5,3 tys. ton) oraz Kosowa (o 61,8% do 4,6 tys. ton).
Obniżył się za to unijny eksport do Szwajcarii (o 0,4% do 13,7 tys. ton), Algierii (o 8,2% do 10,1 tys. ton), a także do Libii (o 10,5% do 8,6 tys. ton).
W I połowie 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-57,1 tys. ton) w handlu mięsem wołowym (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) zdaniem analityków FAMMU/FAPA należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.