W strukturze towarowej eksportu produktów wołowych i cielęcych dominowało mięso - 89%, przetwory wołowe stanowiły 10%, a żywiec – 1%.
W okresie jedenastu miesięcy 2022 r. z Polski wysłano 332 tys. ton mięsa wołowego, czyli mniej o 4% niż w analogicznym okresie 2021 r. Odbiorcami tego asortymentu były przede wszystkim kraje UE z 88% udziału w wolumenie, m.in.: Niemcy i Włochy - po 19% udziału, odpowiednio 64 tys. ton i 63 tys. ton, Niderlandy z 9% i 30 tys. ton, Francja z 8% i 27 tys. ton, a spoza UE – Wielka Brytania i Izrael - po 4%, odpowiednio 14 tys. ton i 12 tys. ton oraz Japonia z 2% i 7 tys. ton.
Eksport przetworów wołowych i cielęcych z Polski w okresie jedenastu miesięcy 2022 r. wyniósł 34 tys. ton i kierowany był przede wszystkim do krajów UE, m.in. do Francji – 25% i 9 tys. ton, Niemiec – 14% i 5 tys. ton, na Węgry – 12% i 4 tys. ton oraz do Czech – 9% i 3 tys. ton. Pozaunijnymi odbiorcami przetworów wołowych z Polski były: Wielka Brytania z 8% i 3 tys. ton oraz Ukraina – 2% i 1 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG