W 2016 r. prognozuje się dalszy wzrost konsumpcji artykułów mleczarskich. W ocenie IERiGŻ – PIB w 2016 roku bilansowe spożycie mleka zwiększy się o 3% do 219 litrów na mieszkańca.
O zwyżce zadecyduje poprawa sytuacji dochodowej ludności oraz niskie ceny detaliczne mleka i jego przetworów. W 2017 r. bilansowe spożycie mleka może ukształtować na poziomie zbliżonym do przewidywanego na 2016 r. Szacowana stabilizacja konsumpcji będzie wynikiem oczekiwanego ożywienia eksportu w warunkach niewysokiej dynamiki wzrostu krajowej produkcji mleka i cen detalicznych artykułów mleczarskich.
Spadek cen masła i jego zniżka względem pozostałych tłuszczów jadalnych, gdzie w okresie styczeń–wrzesień 2016 r. detaliczne ceny masła były mniejsze niż rok wcześniej o 5%, podczas gdy ceny margaryny i tłuszczów roślinnych – o 2% oraz zwiększenie się dochodów ludności przyczyni się także do wzrostu konsumpcji masła.
IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. bilansowe spożycie masła będzie o 4% wyższe niż rok wcześniej i osiągnie poziom 4,7 kg na mieszkańca. Jednak w 2017 r., z uwagi na oczekiwany wzrost cen, konsumpcja masła może nieznacznie zmaleć.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu