Wzrost dostaw mleka do skupu zaobserwowano m.in. u największych producentów surowca, tj. w Niemczech o 2,7%, we Francji o 3,1%, w Polsce o 4% oraz w Niderlandach o 4,2%. Jednocześnie obniżka skupu miał miejsce w Chorwacji o 2,5% i Wielkiej Brytanii o 0,5%. Ogółem w UE wraz z Wielką Brytanią skup mleka w omawianym czasie zwiększył się w 26 krajach członkowskich od 0,1% do 9,6%, a w pozostałych 2 krajach zaobserwowano obniżkę od 0,5% do 2,5%.
Wiosenny okres skupu mleka w UE, tj. II kwartał ma miejsce w czasie szczytu epidemii koronawirusa w Europie. Środki ograniczające przemieszczanie się ludzi wprowadzane w państwach członkowskich UE mogą stanowić wyzwanie dla logistyki odbioru mleka oraz dostaw pasz. W niektórych przypadkach mleczarnie w UE zachęcały producentów mleka do zmniejszenia dostaw. Przyczyny zdrowotne mogą także wpływać na dostępność siły roboczej, zwłaszcza w przetwórstwie. To, wraz z dostępnością podaży mleka na wiosnę i ograniczonym zapotrzebowaniem, może wpłynąć na zmianę asortymentu produktów mlecznych, w kierunku produkcji artykułów mniej pracochłonnych. W tej sytuacji, przy założeniu optymalnych warunków pogodowych, Komisja Europejska przewiduje, że w UE-27, która zaraz po Indiach jest głównym światowym producentem mleka, produkcja mleka w 2020 r. prawdopodobnie zwiększy się o 0,4% do 152,5 mln ton. Szacowana zniżka pogłowia krów w UE o 0,7% do 20,4 mln szt. może zostać zrekompensowany dalszym wzrostem mleczności o 1,1% do 7 366 kg/szt. W wyniku czego unijne dostawy mleka do skupu w 2020 r. prawdopodobnie zwiększą się o 0,4% do 143,4 mln ton.