Tylko w okresie od stycznia do lipca bieżącego roku do mleczarni zostało skierowane około 5,6781 mld litrów mleka, a więc to 8 procentowy wzrost w odniesieniu do minionego roku. Jak wynika z danych, w miesiąca kwiecień-lipiec tego roku po przeliczeniu referencyjnej zawartości tłuszczu uzyskano wolumen o wielkości 3,47 mln ton mleka, a zatem kwotę mleczną wykorzystano w 36,4 procentach.
W analizowanym przedziale czasowym odnotowano także wzrost produkcji serów dojrzewających o 19 procent, czyli do 175 tysięcy ton, a także twarogu i serów świeżych o 3 procent do 223 tysięcy ton. Również mleka w proszku wyprodukowano o 9 procent więcej, a więc 92,3 tysiąca ton, masła o 5 procent do 102 tysięcy ton, śmietany o 7 procent do 133,5 mln litrów oraz płynnego mleka o 3 procent do 1,5543 mld litrów.